Elintarviketuholaiset

Elintarvikkeista löytyviin tuholaisiin lukeutuu suuri määrä erilaisia hyönteisiä, kovakuoriaisia ja koiperhosia. Esimerkiksi torakat tulee hävittää mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, sillä ne leviävät nopeasti. Torjunta vaatii huolellista selvitystä ja puhdistusta ympäristössä kauttaaltaan. Hyönteiset ovat terveysriski. Saastunut ruoka on ihmisravinnoksi kelpaamatonta. 

Alla esimerkkejä yleisimmistä tuholaisista.

Riisihärö

Riisihärö on kolme millimetriä pitkä, tummanruskea litteä kuoriainen, jonka etuselän reunoissa on piikkimäiset lisäkkeet. Toukat ovat kolme millimetriä pitkiä ja vaaleita.

Se kulkeutuu kotiin muun muassa leipäviljan, kuivattujen hedelmien ja pähkinöiden mukana. Riisihäröt pesiytyvät helposti rakenteiden liitoksiin ja rakoihin.

Rohmukuoriainen

Viisi millimetriä pitkä, tummanruskea kuoriainen. Siitä erittyy koskettaessa voimakas haju. Toukat ovat kymmenen millimetriä pitkiä, kellertäviä, kovapintaisia ja lieriömäisiä.

Rohmukuoriainen viihtyy viljatuotteiden, esimerkiksi kauraryynien, näkkileivän, makaronin ja häkkilintujen ravinnoksi tarkoitettujen siementen äärellä. Myös kotieläinten kuivamuona kelpaa. Toukat elävät ravinnossa, mutta aikuinen kulkee pitkiä matkoja rakennusten rakosissa ja putkistoissa.

Hinkalokuoriainen

3–4 millimetriä pitkä ja punaruskea. Toukat ovat 7–8 millimetrin pituisia, pitkiä, vaaleankeltaisia ja lieriömäisiä.

Saastuttavat kuivia hedelmiä, mausteita ja suklaata.

Leipäkuoriainen

Tiheäkarvainen, kolme millimetriä pitkä kuoriainen.

Elää esimerkiksi kekseissä, leivissä, makaronissa ja mausteissa. Sen jälkiä voi nähdä vanhoissa tapeteissa tai kirjojen kansissa, jos liimana on käytetty jauholiisteriä. Viihtyvät parvina ikkunoiden äärellä.

Russakka

8–13 millimetrin pituinen russakka on kellanruskea ja sillä on etuselässä kaksi tummanruskeaa juovaa. Naaraalla on pussi, jossa se kuljettaa muniaan.

Kulkeutuvat asuntoihin esimerkiksi kuljetuslaatikoiden ja -alustojen mukana. Päivisin ne ovat piilossa ja öisin etsivät ravintoa. Russakoille kelpaa sama ravinto kuin ihmisille.

Ota yhteys isännöitsijään, sillä torakoihin kuuluvat russakat ovat usein vierailulla myös monissa muissa asunnoissa. Russakat hävitetään torjunta-aineilla.

Keittiökoisa

Siipien kärkiväli on 15 millimetriä. Siipien tyvi on vaaleanharmaa ja kärkiosa punertava. Haittaa kuivissa elintarvikkeissa likaamalla ulosteillaan ja jätöksillään tuotteet.

Saattaa kulkeutua asuntoon kuivattujen hedelmien, manteleiden, pähkinöiden, makeistuotteiden ja rohtojen kanssa. Toukat voivat koteloitua kolosiin ja rakosiin kaukana kasvupaikastaan, kuten taulun tai kaapin taakse. Likaavat elintarvikkeet jätöksillään.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: